Форум за политика

Българският форум за политика
Дата и час: Сря Сеп 08, 2010 8:13 pm

Часовете са според зоната UTC

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 265 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

За кого бихте гласували, ако изборите са сега?
Герб 16%  16%  [ 5 ]
БСП 9%  9%  [ 3 ]
СДС 16%  16%  [ 5 ]
НДСВ 9%  9%  [ 3 ]
ДПС 3%  3%  [ 1 ]
ДСБ 9%  9%  [ 3 ]
Атака 38%  38%  [ 12 ]
Общо гласове : 32
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: За кого бихте гласували?
МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 7:07 pm 
Аватар

D.Stoyanov написа:
Г-н Гноме, помнете ми думите, тези 25 ченгета от ДПС ще влезнат в следващия парламент.

Нищо ново! :)
Започвам да се замислям, дали българина не е неизлечим мазохист, или комунистите не са успели да оплетат повече от половината българи в антихуманната си мрежа - ДС! Друго обяснение за случващото се с него нямам.

Цитат:

Много е благородна каузата на СДС/ДСБ да накара всички българи да гласуват така, че да не влезне във власта ДПС, но за жалост тази кауза е обречена на неуспех. Гласуването в България е силно манипулирано, така че нищо не е честно при избора, тези ченгета който в момента са на власт, направиха всичко възможно за да останат отново на власт. Вижте тези изкуствени мажоритарни избори.. партиите си помагат една на друга, аз пак казвам, целта на ДПС и БСП е да бъдат 2 и 3-та, а при възможност БСП да е и 1-ва.

Тук няма да ви противореча. :cry:

Върнете се в началото
 Профил Изпрати лично съобщение  

МнениеПубликувано на: Пет Юли 03, 2009 7:47 pm 
Аватар

Може би ако СК бяха по-критични спрямо ДПС, щяха да привлекат повече хора към тази кауза. Трябва веднъж за винаги да разберете ,че на много хора им писва от управлението на депесарски кметове, които са се омазали в корупция, а управляваните от тях села и градове, ни напомнят повече феодални области от колкото европейски градове и села.
Южната част на България, на мен лично ми прилича на една автономна област която се управлява от ДПС, гласуването там е манипулирано, който не гласува, го бият или по-лошо..точно като през комунизма, но все пак ДПС са отрочета на комунизма.
СК казва "Без ДПС и БСП в управлението", хубаво.. хубаво, ама как? Как като Доган каза, че ДПС е като "бацил" и ние никога няма да се отървем от него, това са неговите думи цитирани точно и ясно, той ни го казва, казва ни го като заплаха?
Достигна се до такава ситуация, че аз бих подкрепил всеки един освен НДСВ,БСП,ДПС, защото ми писна.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Юли 04, 2009 9:03 am 

D.Stoyanov написа:
Може би ако СК бяха по-критични спрямо ДПС, щяха да привлекат повече хора към тази кауза. Трябва веднъж за винаги да разберете ,че на много хора им писва от управлението на депесарски кметове, които са се омазали в корупция, а управляваните от тях села и градове, ни напомнят повече феодални области от колкото европейски градове и села.
Южната част на България, на мен лично ми прилича на една автономна област която се управлява от ДПС, гласуването там е манипулирано, който не гласува, го бият или по-лошо..точно като през комунизма, но все пак ДПС са отрочета на комунизма.
СК казва "Без ДПС и БСП в управлението", хубаво.. хубаво, ама как? Как като Доган каза, че ДПС е като "бацил" и ние никога няма да се отървем от него, това са неговите думи цитирани точно и ясно, той ни го казва, казва ни го като заплаха?
Достигна се до такава ситуация, че аз бих подкрепил всеки един освен НДСВ,БСП,ДПС, защото ми писна.

Мисля,че Синята Коалиция сме достатъчно критични по отношиние на ДПС!Само да ти напомня,че по времето на правителството на Иван Костов,ДПС беше поставено на мястото си,при това с Демократични средства!!!Заради БСП,в последните години придобиха толкова голяма власт и започнаха да се даржат собственически кам всичко в България!!!!!По отношение на ДПС,в определена степен си приличаме,защото искаме да ги отсраним от властта!Начина ,по който се отнасяте вие от АТАКА спрямо това не е правилен!!!!Турците като хора не са виновни за действията на един болен за власт човек,дори много от тях са срещу него!

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Юли 04, 2009 9:43 am 
Аватар

Цитат:
Мисля,че Синята Коалиция сме достатъчно критични по отношиние на ДПС!Само да ти напомня,че по времето на правителството на Иван Костов,ДПС беше поставено на мястото си,при това с Демократични средства!!!

Да ти припомня, че ДПС беше част от ОДС едно време.
Цитат:
Мисля,че Синята Коалиция сме достатъчно критични по отношиние на ДПС!

Не не е, ако беше щях може би да съм рамо до рамо с теб. И нямаше да ми се караш и да ми пишеш по 20 удивителни след всяко изречение.
Цитат:
Начина ,по който се отнасяте вие от АТАКА спрямо това не е правилен

Кое не е правилно? Че първа беше Атака която заговори за спиране на Доганизацията, дори вкара в пространството този термин. Не беше ли първа Атака която заговори за изборния туризъм? Не беше ли първа Атака която разкри корумпираните сделки на депесарските кметове които са превърнали Южна България в собствена феодална област?

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Юли 04, 2009 10:23 am 
Аватар

D.Stoyanov написа:
...1.Да ти припомня, че ДПС беше част от ОДС едно време...
.........2.Мисля,че Синята Коалиция не сме достатъчно критични по отношиние на ДПС...
...3. първа беше Атака която заговори за спиране на Доганизацията, дори вкара в пространството този термин. Не беше ли първа Атака която заговори за изборния туризъм?

1. Да, ДПС беше част от СДС. Е, и какво? До там спря. Докато бсп не започна да ги употребява.
2. Как ти си представяш достатъчната критичност?
С вдигната право към Господа ръка, развято шалче и черна риза, повишен тон и добре напръскани с лак коси, за които се грижи фризьор?
3.Не, не беше. атака започна първа истерично да крещи публично.

Надявам се, разбираш по цвета, че навсякъде има нотка на шега? :D

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Юли 04, 2009 10:33 am 
Аватар

Разбирам нотката на шега обаче отговора ми беше на Елена а не на теб, за това не ми казвай "Е и", аз подсещам Елена, отговор на нейния пост, прочети го да видиш, отново.
Цитат:
3.Не, не беше. атака започна първа истерично да крещи публично.

Не. Истеричноста беше напудрена от телевизията от която черпиш информация, ако аз бях телевизионер Лила, така щях да те увартя, че утре щеше да гласуваш за ДПС.. (тука има нотка на шега да не се объркаш.)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Юли 04, 2009 1:52 pm 
Аватар

http://www.capital.bg/show.php?storyid=748103

Как БСП замеси "Капитал" в кампанията си
Лъже, краде, извинява се и продължава постарому

БСП ни открадна клипа, но се извини

Чудите ли се защо в предизборните клипове на БСП от последните дни (от серията с брадвата - храс) се мъдри логото на "Капитал"? Ето я историята. Ако си спомняте миналия брой, там бяхме публикували собственоръчно написаните от икономическите екипи на партии обещания за това каква политика ще водят. Бяхме поканили re:tv да снима, докато обсъждат какво да напишат. Телевизията излъчи филмчетата, ние ги качихме на http://www.capital.bg. Ако сте пропуснали, вижте ги. БСП взели, че извадили 12 секунди от филма с лидерите на "Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов и си залепили брадвата след това. Резултатът сте видели по всички телевизии.
Тази случка ни наведе на следните мисли:
- не е приемливо, в управляващата партия крадат без да се замислят - в случая 12 секунди от филм, чиито авторски права са си на нас и re:tv. Никой не ни е искал разрешение, а и нямаше да (про)дадем правото наш продукт да се ползва в кампания на БСП.
- не е приемливо от управляващата партия да лъжат, без да се замислят. Защото практиката на телевизиите е да искат декларация за уредени авторски права за клиповете, които се излъчват.
- и не е приемливо управляващата партия да не разбира, че страна, в която идеите и интелектуалният продукт се крадат безнаказано, няма как да просперира. В такава страна никой никога няма да изобрети технология, по-сложна от чушкопека.
Написахме писмо до БСП да спрат излъчването на крадените клипове. Обади ни се член на изпълнителното им бюро, извини се от името на партиите и обеща, че ще ги спрат. Ден по-късно никой не се беше обадил в телевизиите да изтегли клипа с брадвата и "Капитал".
Ще заведем дело. Не за друго, а за да се разбере най-после кое е допустимо и кое не.
-----
*Развитието на историята можете да видите тук.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Съб Юли 04, 2009 2:10 pm 
Аватар

D.Stoyanov написа:
Може би ако СК бяха по-критични спрямо ДПС, щяха да привлекат повече хора към тази кауза.... СК казва "Без ДПС и БСП в управлението", хубаво.. хубаво, ама как? Как като Доган каза, че ДПС е като "бацил" и ние никога няма да се отървем от него, това са неговите думи цитирани точно и ясно, той ни го казва, казва ни го като заплаха?
.

Колко по критични от това да ги оставиш извън властта? :)
Може да ставам досаден, ама пак ще го кажа: ДПС не беше във властта само при Костов!

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 3:13 am 
Аватар

Прикачени файлове:
ladybush.jpg
ladybush.jpg [ 4.21 KIB | Прегледано 271 пъти ]

:-)
Прикачени файлове:
telefonist.jpg
telefonist.jpg [ 5.66 KIB | Прегледано 271 пъти ]

Снимките са копирани от : "I bet i can find 5,000,000 people who dislike George Bush".

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 6:38 am 
Аватар

lilakara написа:
Прикачени файлове:
ladybush.jpg

Прикачени файлове:
telefonist.jpg

Снимките са копирани от : "I bet i can find 5,000,000 people who dislike George Bush".

Здравей Лила! :)

Твоето отношение към Буш е може би по-правилно, от колкото нашето ( защото е основано на повече, по-разнообразна и навярно по-точна информация), но у нас и може би в целия бивш източен блок, то е обратно на твоето. Ние ( соц. държавите) дължим свалянето на комунизма на Президент Рейгън и това никога няма да бъде забравено от хората в тази част на света.

Тук само крайно левите, националистите и ... по-буйните младежи, не одобряват политиката на Републиканците в САЩ и на нейните лидери. На тях по им се нравят Демократите ( макар, че ако имат възможност биха ги удавили в капка вода!), защото са ...малко по-сдържани ( по-страхливи и по-нерешителни може би) по отношение на ставащото тук -таме по горещите точки на света. А за щастие на всички нас, силата е все още на страната на добрите.

Дано всичко това не те раздразни. Казвам го така както аз мисля, а това значи, че може и да греша. :)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 8:38 am 
Аватар

Д. Буш винаги е бил уважаван човек, той също демонстрира уважение към свойте избиратели:

Изображение

Аз лично ще помня Буш ето така:

Изображение

Така, че г-н Гноме, триите националистите, че ме обиждате ;)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 9:39 am 
Аватар

Републиканците(Буш) - това е едрият капитал и те са на страната на корпорациите и очакват корпорациите да провеждат социална политика и да се грижат за добруването на работещите. Колкото дръжката на лопатата покара, цъфне и върже, толкова и корпорациите ще го направят сами. Тяхната грижа е да правят пари. Не социална политика.
Просто, който не знае, може да отвори сайта, който съм предложила и да прочете сам, както е отношението на обикновените хора - по света и разгледа тяхното народно творчество.
Който не е видял, да се постарае да види и филмите на Майкъл Муур. Той е направил няколко прекрасни филма за Буш, едрият капитал и др. Много са интересни и са документални - живата история.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 9:49 am 
Аватар

Цитат:
Който не е видял, да се постарае да види и филмите на Майкъл Муур.

Гледал съм всичките му филми, много ми харесаха, човека казва много истина, жалко, че много американце не го долюбват, защото при тях всичко трябва да е "холивудско".
Фаренхайт, е много добър филм на Майкъл Муур, препоръчвам го на всички, казват се много истини за 9 Септември и за войната в Ирак.
Човека не си служи с пропаганда и анализиране, а с факти, информация, видео материал. Доказа, че Д.Буш има бизнес отношения с братя на Осама Бин Ладен и други фигури в ислямския свят които се занимават с петрол, а са обявени за терористи от САЩ.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 10:25 am 
Аватар

Дори повече - Буш и Чейни имат акции в предприятия на семейство Ладен. Оказа се, че Ладен са голяма и богата фамилия. И имат акции в общи компании.
Буш е осигурил чартърни самолети, всички роднини на Ладен да напуснат Щатите, когато започва ловът на терористи.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 2:31 pm 
Аватар

D.Stoyanov написа:
казват се много истини за 9 Септември и за войната в Ирак.

http://img.photobucket.com/albums/v453/ ... etomur.jpg

Този ли? Това е Карбовски за американците. :D
Но аз започнах да го харесвам ( Карбовски) защото започна да се освобождава от политическите си пристрастия.

http://img.photobucket.com/albums/v453/ ... licopy.jpg

А дали не спомена нещо за този паметник ,щом знае толкова за 9 Септември и заговорите между престъпници и политици?
:P

Не знам кой реши, че изображенията трябва да са големи колкото пет стотинки?! Може би за да не си личи какво има на тях. А Админе?

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 2:43 pm 
Аватар

lilakara написа:
Дори повече - Буш и Чейни имат акции в предприятия на семейство Ладен. Оказа се, че Ладен са голяма и богата фамилия. И имат акции в общи компании.
Буш е осигурил чартърни самолети, всички роднини на Ладен да напуснат Щатите, когато започва ловът на терористи.

Лила, не се оставяй да те завличат слабоумните фантазии на болни мозъци. Мур е един от най-богатите хора в САЩ до колкото знам, и то без да е създал... един пирон през живота си, но благодарение на желанието на хората да мразят някого и нещо.
:)
Нека поне умните хора като теб да не повтарят втръсналите на всички ни консперативни теории за общото между "добро и зло".

Радвайте се че има богати хора. Те движат света напред. Защо мислиш всички са се запътили да бъдат експлоатирани точно в Меката на злото САЩ, а не идат да изкарат живота си на спокойствие в Куба, Никарагуа, Русия? :)
Веселете се бре Хора! Живота е хубав, ако не си го вгорчаваме с подобни прстотии.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 3:18 pm 
Аватар

gnome написа:
............Лила, не се оставяй да те завличат слабоумните фантазии на болни мозъци. Мур е един от най-богатите хора в САЩ до колкото знам, и то без да е създал... един пирон през живота си, но благодарение на желанието на хората да мразят някого и нещо.
Нека поне умните хора като теб да не повтарят втръсналите на всички ни консперативни теории за общото между "добро и зло".

Радвайте се че има богати хора. Те движат света напред. Защо мислиш всички са се запътили да бъдат експлоатирани точно в Меката на злото САЩ, а не идат да изкарат живота си на спокойствие в Куба, Никарагуа, Русия? :)
Веселете се бре Хора! Живота е хубав, ако не си го вгорчаваме с подобни прстотии.

В САЩ в политиката са само богати хора, Гноми. Мисля, че има и имуществен ценз(без да съм 100% сигурна), с цел да са независими.
Истината е, че Буш и консерваторите, които са взели властта два пъти с ИЗМАМА и СА ТОЧНО КАТО БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ.
Нали обсъждахме, че в БГ всичко е наопаки.
Вземи елементарни думички, изкривени от комунистите - предпринимач, спекулация и др.
Според Английско-българския речник SPECULATION значи: [`spekyu;,leiSxn]; спекулирам- лошо!; profiteer - работя за печалба - лошо! ; play on margin - играя с индекси, на процент - лошо!; gamble - играя хазарт - съвсем лошо! [`gEmbl]; venture - приключение с неизвестен край!

В Българо-английския речник:СПЕКУЛАЦИЯ значи: хипотеза; спекулация; умозрение; предположение; размишление; гешефт.
Както виждаш, една и съща дума, я тълкуват по един начин, когато я превеждат, и съвсем по друг начин, по който е приела гражданственост.
Има още много такива примери.
Така се тълкува и Консерватор и Демократ на български. :-)
В Щатите са 300 милиона население. Осемдесет процента (80%) от тях гласуваха против Буш.
Бъркотията е голяма! Как ще стигнем до Цариград слепи, недопрогледнали? :-)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 3:43 pm 
Аватар

lilakara написа:
В САЩ в политиката са само богати хора, Гноми. Мисля, че има и имуществен ценз(без да съм 100% сигурна), с цел да са независими.

Така е навярно, защото ако не си станал богат преди това, ще го търсиш в политиката след това. Ако не си могъл да оправиш ( не намерих по-добра дума, защото тази у нас е намразена и злепоставена) себе си и семейството си, как ще се оправиш с държавните дела?
Всички имащи някаква идея, която могат да продадат добре - тичат към САЩ. Само там хората могат да са сигурни, че няма да им я откраднат и ще могат да се реализират с нея. Кой е крив на родината им, че не са могли да оценят труда им?

Да питам: Обама и неговото семейство, винаги ли са били толкова богати, или са постигнали това благодарение на уменията и знанията си? Доколкото знам, не е от заможен род.
Къде другаде по света един емигрант може да стигне до този висок пост? Примерите са с няколко от последните президенти на САЩ.

Май политиката там, не е някаква секта, в която никой друг не може да влезе както се опитват да ни я представят тукашните наследници на шумкарите? :)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 4:49 pm 
Аватар

Когато България лъсна като кенеФ в Брюксел всички българи скочихме като попарени отзад.
Същото е с М.Муур, не го уважават защото казва това което не искат да чуват.
А е вярно, че в Америка всеки може да си купува оръжие съвсем свободно, има това правило от конституцията, после се чуди Гноме, как така малко дете гръмва връстниче по време на час. Освен това всеки може да си купува колкото патрони иска, няма лимит, няма значение дали Муур е най-богатия човек, това са приказки присъщи за комунисти недейте така г-н Гноме, само те казват, че богатите са най-лошите (в определена степен са прави, ама ние всички работим за някой заможен човек, храни ни и нас дет' се вика). :lol:

Ето едно интересно филмче на М. Муур, кратка история на Америка, много вярно направена - http://www.youtube.com/watch?v=-b37A7K1Tvg

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пон Юли 20, 2009 1:17 am 
Аватар

gnome написа:
Така е навярно, защото ако не си станал богат преди това, ще го търсиш в политиката след това. Ако не си могъл да оправиш ( не намерих по-добра дума, защото тази у нас е намразена и злепоставена) себе си и семейството си, как ще се оправиш с държавните дела?
Всички имащи някаква идея, която могат да продадат добре - тичат към САЩ. Само там хората могат да са сигурни, че няма да им я откраднат и ще могат да се реализират с нея. Кой е крив на родината им, че не са могли да оценят труда им?
Да питам: Обама и неговото семейство, винаги ли са били толкова богати, или са постигнали това благодарение на уменията и знанията си? Доколкото знам, не е от заможен род.
Къде другаде по света един емигрант може да стигне до този висок пост? Примерите са с няколко от последните президенти на САЩ.
Май политиката там, не е някаква секта, в която никой друг не може да влезе както се опитват да ни я представят тукашните наследници на шумкарите? :)

Имай предвид, че преди изборите, поне половин година те обикалят, щат, по щат (знае се кой щат поддържа републиканци, кой демократи и кои са на кантар и си правят сметката какво могат да постигнат) и правят публични събрания, на които събират и пари(непознати за България суми).
Отделно всеки има свой собствен бизнес, ако и семейството добави - жена му също... и става достатъчно.
Парите, които са събрали от дарения се публикуват задължително.
Парите, които сами печелят също се декларират в данъчните документи.
Няма нищо скрито, затова и никой много не се интересува, защото може да види по всяко време за какво става дума.
Няма ограничения да станеш президент, стига да си роден в САЩ. Обама е син на студент- не е ясно дали е емигрант, защото е напуснал държавата...
Останалото се постига.
Републиканците поставят ограничения, защото са консервативни, но те по-рядко печелят избори.
И в превода на тази дума има разлика в речника:
консервативен - един от смислите е непрогресивен (превод от английски на български), неприемащ внезапна промяна, консерватор, спестяващ.
А в превода от български на английски е пак консерватор- тоест няма превод, просто думата е написана на български, но има смисъл и на - старомоден :-).

Рейгън е бил голям "артист" и е бил щастливо избран навреме, според мен. :D

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пон Юли 20, 2009 1:22 am 
Аватар

D.Stoyanov написа:
................
Същото е с М.Муур, не го уважават защото казва това което не искат да чуват............

А тези, които харесват какво прави, даже много го уважават, и още как... Той присъства на всички конгреси на демократите, като техен почетен гост. :D

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пон Юли 20, 2009 2:50 pm 
Аватар

D.Stoyanov написа:
Когато България лъсна като кенеФ в Брюксел всички българи скочихме като попарени отзад.
Същото е с М.Муур, не го уважават защото казва това което не искат да чуват.
А е вярно, че в Америка всеки може да си купува оръжие съвсем свободно, има това правило от конституцията, после се чуди Гноме, как така малко дете гръмва връстниче по време на час. Освен това всеки може да си купува колкото патрони иска, няма лимит, няма значение дали Муур е най-богатия човек, това са приказки присъщи за комунисти недейте така г-н Гноме, само те казват, че богатите са най-лошите (в определена степен са прави, ама ние всички работим за някой заможен човек, храни ни и нас дет' се вика). :lol:

Ето едно интересно филмче на М. Муур, кратка история на Америка, много вярно направена - http://www.youtube.com/watch?v=-b37A7K1Tvg

Здравейте г-н Стоянов!
Ако искате да си говорим за това, дали да се продава оръжие на всеки или не, открийте тема и там ще поспорим. Да не разводняваме тази. :)

А филмчета на Мур съм гледал и нямам намерение да умъртвявам още нервни клетки. Безкруполен, алчен и мазен популист. Ще ви дам заглавието на една книга за него, наскоро преведена от Огнян Дъскарев. После пак ще си хортуваме. :)
Такива хитреци, богатеят за сметка на хората, пипайки с мръсни ръце най-тънката струна у човека.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пон Юли 20, 2009 2:54 pm 
Аватар

lilakara написа:
А тези, които харесват какво прави, даже много го уважават, и още как... Той присъства на всички конгреси на демократите, като техен почетен гост. :D

Е, за каква безпристрасност говорим тогава? Все едно Велислава Дърабърева да хвали Костов. :D

Абе, да им е жив и здрав! :)

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пон Юли 20, 2009 6:07 pm 
Аватар

Не разбрах какво не ви харесва в репортажите на Мартин Карбовски (подчертавам репортажите, защото ако не ги подчертая ще ми кажете за миналото на Карбовски и неговите пристрастия, било то политически или идеологически)?
Според мен, М.Карбовски е един добър журналист, показва много реални неща, задава доста неудобни въпроси които аз бих попитал.
Ако обявяваме всеки човек който казва истината за популист, за съжаление, никога няма да научаваме истината.

П.С. А такива хора които богатеят за сметка на хората има на всякъде, един от тях ще видите ако погледнете малко по наляво от поста ми.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Вто Юли 21, 2009 1:09 am 
Аватар

Иво Беров:
Случаят Коритаров" и " случаят България"

Изразът „случаят Коритаров” е обиден. Обиден е за човека Коритаров. Разбира се, всеки човек си е и малко „случай”, но преди всичко е човек и чак след това случай.
А пък зад Коритаров, над Коритаров, около Коритаров се намира един къде по-голям случай. По-голям и като пространство, и като обем, и като множество. Този „случай” се нарича България. Ако ли пък това се види на някого прекалено обидно (така де, според източните понятия човекът е нещо съвсем дребно и незначително в сравнение с държавата и родината и може да бъде обиждан всякак, а държавата – не), то идва утешението, че около България и над България има други, още по-големи случаи.Румъния, Югославия, Чехия, Полша и въобще – знаем си ги. Да не пропуснем само най-големия случай. Случаят СССР, който сега се възражда като „случая Русия „.
Всички тези случаи си приличат. Породени са от едно общо явление. И него си го знаем. Нарича се комунизъм. За него доста хора не желаят да мислят. Бил уж минало. И наистина е минало. Само че уж. В действителност, след като се постресна малко от митинговите крясъци като „За да има мир, КДС в Сибир” и „ Кадесето на полето”, след като се поприсви и посниши съвсем по живковски, докато минат дунанмите, комунизмът започна вече да се връща. Не чак на бял кон. Завръща се тихо и на пръсти в повечето случаи, но понякога открито тропа с ботуши. Завръща се и като настроения, и като представи, и като светоусещане, и като начин на живот (подкупничеството и връзките не са демократична измислица, те са си от времената на комунизма), и като простонародни въздишки („Ей, ама пък при Тошо ракията беше евтина и хлябът беше дваасе стотинки”).
Комунизмът се завръща и като путинизация. Доста хора не разбират какво точно ще рече това. Между тях и българският премиер. При путинизацията хората се превръщат в случаи. И то опасни случаи. Когато придобият огромна власт, всички случаи стават опасни.
Възражението е, че „бившият кагебист обедини и Русия и я стабилизира. ( То е така. Твърдата ръка винаги носи сигурност. В началото. И пълен провал накрая. Винаги. А сега, по средата, в Русия се случва нещо на пръв поглед съвсем незначително. В руските учебници пише, че Сталин е имал, разбира се, някои недостатъци, но пък е индустриализирал страната.) Така де, Сталин индустриализира, Путин стабилизира, им смисъл от твърдата ръка. И новите русначета може никога да не осъзнаят, че същата тази индустриализация е в основата на съвременната руска бедност. И че заради тази съвсем ненужна индустриализация милиони хора бяха превърнати в роби. Тоест милиони изгинаха, в роби бяха превърнати всички. Но за онази страна милионите нямат голямо значение, ако са хора, а не рубли и долари.
Виж, българските деца и ученици имат много по-голяма възможност да разберат истината. Защото виждат как гордостта на българската тежка промишленост, чугуненият динозавър, скрапозната ламя, стоманеното чудовище, сглобено по стратегическите видения на стоманения Сталин, тази свидна рожба на българо-съветската дружба се разпродава и никой не ще да я купи. И все по-трудно ще бъде за политическите тарикати и махленските умници да думат : „Лошият Костов продаде „Кремиковци” за един лев, защото е лош и продажен”.
Всички тези патила обаче не пречат на сегашните управници да сключват газови договори и да застройват атомни гиганти по старите образци на българо-съветската дружба.
„Ами да, след като и Гоце, и Путин са ченгета” – е първото, най-естествено сякаш обяснение. И най-плиткото. Защото (и тук Коритаров е прав) въпросът не е в ченгетата, а в хората. Коритаров беше разобличен като агент Алберт тъкмо когато започна да се заяжда с руската мафия и да намеква за връзките й с българските управници. Иво Инджев пък, който е записан от бившата Държавна сигурност като сътрудник (много вероятно без самият той да подозира това), винаги е разобличавал и дейността на бившите комунистически служби, и на руската имперска политика.
А има и друго нещо - много разбираемо и човешко. По какъв начин един младеж на двадесетина години би могъл да разбере в края на шейсетте и началото на седемдесетте години истината за комунизма, ако не е от съответното семейство. Как би могъл да прозре нечовешката същност на неговите най-свирепи юмруци – съветското КГБ и българската Държавна сигурност. Как би се досетил за тази същност посред тоталната пропаганда на комунистическата държава, която още от детската градина вземаше човеците, за да ги превърне в „случаи”.
Ама моля ви се, значи умният, мъдър, честен, благороден, почтен, зрял и узрял, патил и препатил български народ (добре де, мнозинството българи) гласува за комунистите и през 91-ва година чак. Мнозинството гласува за комунистите дори след като научи за Ловеч, Скравена и Белене. Гласува за тях и след като видя как те доведоха България до пълен финансов крах. И след като чу самия Тодор Живков да признава, че „социализЪмът е едно недоносче”.
А какво да смисли, какво да прозре и какъв избор да направи един младеж, който в края на шейсетте знае единствено и само, че на света има два лагера - единият на жестоките капиталистически акули, които експлоатират работническата класа и бият негрите, и другият – социалистическият, който се е запътил към сияйните върхове на комунизма и раздава на работниците безплатни карти за почивка по профсъюзна линия.
Съвсем другояче би трябвало да изглeждат нещата след истинската, битова, незамазана от комунистическата пропагандата работа в службите. Тогава вече човек може да разбере и прозре всичко. Друг е въпросът какво би могъл да направи. Защото няма много неща за правене. Едното, което може да направи човек при такива обстоятелства, е да стане предател на родината и герой. Предател за едни, герой за други. Като Виктор Суворов. Или като Владимир Костов, който по изключение някакво се оказа нито герой, нито предател, а просто Владо Костов. Другият избор е да си кютиш и да чакаш системата сама да се скапе, разядена от собствената си гнилоч. Естествено „трай си там, прави се на камила, гледай тъпо и чакай ония сами да се надрискат” си е типично българският избор. Иширет, чалъм, способ за оцеляване, усвоен, проверен и доказан през различните видове робства. Тук, в България, героизмът е възможен само в неговите читанкови, болезнено-тотемни или приказни измерения. Човешкият героизъм тук е немислим. В България дори обикновената почтеност изисква прекомерни нравствени усилия. Най-вече поради липсата на опорни точки. Или на опорни човеци по-скоро. На хора, върху които да се опре, и на примери, които да последва.
Нравственото усилие, героизмът, че и съвсем обикновената почтеност се съотнасят към другите, правят се заради другите и се нуждаят от подкрепата на другите. Когато знаеш, че след каквато и да било саможертва – голяма или малка, другите ще те възприемат като балък или в най-добрия случай ще те погледна с недоумение, просто не жертваш нищо и толкоз. В България си е така, малко сме, посредствени сме и в доброто, и в лошото, знаем си се. Ами какво да кажем за „Великият Съветски съюз – страна на герои”. Страната, за която Жана Бичевская пееше „ Героями Русь ест богата „.
Ами в същата тая бъкаща от герои, паметници на герои, картини на герои, песни за герои, книги за герои и филми за герои държава през 1989 година срещу нахлуването в Чехословакия възроптаха 7 души. Словом седем души. Измежду двеста милиона - седем. Седем от двеста милиона. Толкова герои произведе „великата” държава.
Хайде да съотнесем тези цифри към България, за да видим колко герои пък тя произведе. Колко българи протестираха срещу нашествието в Чехословакия през 1968-а. Ами знае се колко. Нито един. Ако не броим, разбира се, така наречените интелектуалци, които след 90-а развълнувано споделяха как в ония времена се били сгушили в някое си там мазе, как си пуснали били Висоцки-Окуджава, как му били ударили една-две водки и след като се били надлежно поогледали, героично били промърморили: „Ей, ама тия нашите комуняги пак се осраха…”
И сега цялата тази земно-битова, ракиено-възторжена и салатено-оценъчна съвкупност много се кефи да рече: „Ти що не им се опря, бе, Коритаров. Що не отиде в затвора. Що не избяга на Запад. Що не те разстреляха. Що не те пребиха до смърт… Белким те приемем не за балък, а за герой...”
Всъщност днешна България се понапъва от време на време да признае, да опише и да възхвали някой герой дисидент. При едно условие обаче. Хайде, досетете се кое. Можете от първия път. Не е трудно. Да, точно така. Ако бъде заплатено. Ако се бръкне някоя фондация за сухо. Или пък ако някоя държава, например Англия, рече да даде пари за журналистическо разследване . Тогава вече може. Тогава вече става.
А иначе за Володя Наков например, който сам-самичък се опря на комунистическата държава още през 1980 година, никой нищо не знае. Никой не знае, че Володя беше пребит до смърт от Държавна сигурност в мазетата на пазарджишкия затвор. Никой не любопитства как и защо е станало. Никой нищо не разследва. На България, включително и на демократичното й разклонение, не й пука за него. Защото вече тия неща не са любопитни. И най-вече, и преди всичко – няма кой да плати, за да се види какво е правил Володя и да се разследва убийството му.
Толкоз за българското дисидентство, българския героизъм и съпротивата срещу комунизма. Нека сега героите да укоряват Коритаров. Нека го съдят. Нека хвърлят камъни по него и ония възвишени и кристално чисти християни, които много си падат да дават присъди и да проповядват, без изглежда въобще да са разбрали какви ги е вършил в началото апостол Савел-Павел. Хайде вече те имат донякъде право. Само че Андрей Райчев да раздава присъди, тук вече -айде сиктир с извинение. Пък и без. Извинение.
След осемдесет и девета година нещата стоят другояче. При демократични условия вече никой не може да се оправдава с липса на избор или неосведоменост. И Коритаров вече е напълно отговорен за делата си. Вече бива да бъде и оценяван, и укоряван, и съден. Както и всички ние. А също е време да бъде изследван, съден и оценен и оня, другият случай. Случаят „България”.
Продължава.
Забележка : Твърде вероятно е избрани мнения към това писание да бъдат напечатани в следващия брой на вестник " Седем"

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 265 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Часовете са според зоната UTC