Astarot написа:
Имигрирайки от собствената си държава, автоматично си длъжен да се съобразиш със законите, културата и порядките на държавата приемник.
Проблемът не идва от самите емигранти, ами от техните деца, които са родени, отгледани там и спокойно могат да кажат, че са не по-малко швейцарци от "самите" швейцарци. За себе си те са напълно прави и има логика в исканията им, но както писах в предишния ми пост темата е много "пикантна", и двулична.
Цитат:
Ако да речем си в един град и можете да построите или църква или джамия, но сте 50 християнина и 30 мюсюлмани, и ти кажеш "Абе айде да гласуваме сега, все пак демокрация е", то е нормално християните да изберат своето.
Аз съм 100% сигурен, че ако утре да речем Турция пусне един референдум "За или против камбаните на църквите" и ако този референдум мине, ще махнат например... да речем камбаната на "Св. Св. Константин и Елена" в Одрин и тогава ще креснете по форумите.
Ето тази статия е доста добра, написана точно по темата:
http://www.point-of-view.org/?p=62Работата не е да има референдум, ей така са спорта.
Аз разбирам нещата по следния начин: Ако аз/ти или някой друг от този форум, живее цял живот в една кооперация и в неговия вход се нанесе ново семейство, то в това няма нищо лошо, нали? Все човек може да купува имот където поиска и има пълна свобода да прави с него както реши за добре. Има правото да живее където иска! Вкъщи може да слуша своята музика, да се кланя на своя бог, да яде своите манджи, да гледа своята телевизия, никой няма да го бърка това!
Да вземем сега общото входно пространство, както видът на града се поддържа в определен вид, то така и един вход има свояте "канони" как да излежда за да се харесва на всички живущи в него. Как би реагирал, ако семейството, което се е нанесло срещу теб, реши да пребоядиса площадката в цвят с който ти не си съгласен. Или въобще да направи козметични промени/декорации с които ти не би бил съгласен (например вместо латекс, по станата да имаш графити)? Не би бил съгласен нали, още на другия ден ще се съберете комшиите и ще боядисате наново.
(може примерът да е абсурден и според някой не на място, но принципът за съжителството е същия).
Ислямът забранява обработката на алкохолни вещества, варенето на алкохол. Ако аз отида в някоя мюсюлманска държава, сваря си алкохол (за лична употреба, аз като свободен човек имам правото да решавам дали да пия алкохол или не. Както всеки човек има правото да се изповядва на даден бог, така всеки, пълнолетен, човек има правото да решава какво пие) и ме хванат стигам веднага до затвор, че дори и по-лошо. Това е крайно нетолерантно! Защо вижданията, с които човек трябва да се съобразява, на едните се наричат традиция, а вижданията на другите са нетолератност?
В Турция има 8 църкви, поне аз толкова успях да намеря в интернет, ако на турците им пречат камбаните е тяхно право да си направят референдум. Ако съборят църквите или ги бутнат, да, тогава ще има за какво да кряскаме.