Форум за политика

Българският форум за политика
Дата и час: Нед Сеп 05, 2010 5:00 pm

Часовете са според зоната UTC

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ислямският пъзел
МнениеПубликувано на: Пон Дек 14, 2009 2:22 pm 

Когато демокрации като Италия,Дания,Холандия,Белгия,Франция,Швейцария се произнесат еднозначно по даден проблем,Iron,не считам за сериозно да кажеш "техен си проблем"...Просто защото в случая не ти изнася.Още повече-наскоро бе приет Лисабонския договор...За твое съжаление има отношение по проблема :) Чрез него се концентрират голяма част от правомощията на страните-членки в Брюксел.Засега в сферата на правосъдието,но по-късно и в останалите области.Тъй че ефектът на доминото тепърва ще се засилва по редица въпроси...Що се отнася до въпроса за това кой е нашественик само ще припомня,че дори славяните са по тези земи едва от 5-6 век.Да не говорим за турците.Иначе за г-н Балкански си напълно прав :lol: Впрочем,радвам се,че имаш различно мнение във форума.

Върнете се в началото
 Профил Изпрати лично съобщение  

МнениеПубликувано на: Чет Дек 17, 2009 2:50 pm 
Аватар

zingiber написа:
Когато демокрации като Италия,Дания,Холандия,Белгия,Франция,Швейцария се произнесат еднозначно по даден проблем,Iron,не считам за сериозно да кажеш "техен си проблем"...Просто защото в случая не ти изнася.Още повече-наскоро бе приет Лисабонския договор...За твое съжаление има отношение по проблема :) Чрез него се концентрират голяма част от правомощията на страните-членки в Брюксел.Засега в сферата на правосъдието,но по-късно и в останалите области.Тъй че ефектът на доминото тепърва ще се засилва по редица въпроси...Що се отнася до въпроса за това кой е нашественик само ще припомня,че дори славяните са по тези земи едва от 5-6 век.Да не говорим за турците.Иначе за г-н Балкански си напълно прав :lol: Впрочем,радвам се,че имаш различно мнение във форума.

Съветвам те да отидеш пред един паметник на загинали български войници в боевете през Първата Световна война и да видиш внимателно имената, сред тях има много турски имена, вероятно тези хора са били мюсюлмани, може би помаци, но въпреки това са загивали за България, тези хора са много над тебе и мене, за това мисли преди да говориш за нашественици.

IronI като мюсюлманин ви каза, че желае джамията да бъде с минаре, така както трябва да е, като него има много хора, български граждани, българи, българи, българи, стига с тея "турци", когато някой е второ или трето поколение роден в България и когато е част от културата на българите, то тогава той е точно толкова българин колкото съм и аз и вие.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Чет Дек 17, 2009 9:10 pm 

Зингибар, незнам за какви лисабонски договори ми говориш. Явно си отскоро в този форум. Останалите знаят че живея в Холандия. Досега и тук никой не им е затворил джамийте или е повдигнал върпс за тях освен двойника на Волен. Но всяка страна си има по един, който като го погледнеш в очите се вижда лудостта му.
На центъра на родното ми село има паметник, тайъв за когото Д. Стоянов споменава, 90% са мюсюлмани умрели за България. И после ми изкача един измислен и ми говори за толерантност към мюсюлманите. Та идете си в Турция и т.н. Прадядо ми е разказвал на баща ми че неговият дядо е роден в България. Всяка генерация от рода ни има поне по 20 човека служили за България. Ти Зингибар какво даде на България. Аз ежемесечно вкарвам пари в България, служих за нея и отбранявах границите й. Ти какво й даде питам аз. А пък това с толерантносста към мюсюлманите ми звучи толкова смешно и просташко, имам чувството че този(тези) които пишат за това са олигрофени. Смешковци които пишат Доган като им заповяда, на кой какво може да заповяда Доган освен на партийните си членове много ми е интересно.
Трябва да се мисли, когато тръгнеш някъде да пишеш глупости. Но тези хора които ги пишат тези работи явно комплексите им са големи и ги има само по форумите. Онази Будна дето се пише, била Българка ама някой, но един от родителите й бил някакъв руснак, да си го вчука тя ще ми казва какво ще има в моето село. Стига за днес че се нервя.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пет Дек 18, 2009 8:11 am 

Кой бил руснак?!!! Ти чуваш ли се изобщо, четеш ли какво пишеш или много се засягаш на тези теми и си губиш ума, пишейки по тях?!! Хайде ако обичаш ти си го "вчукай" (ама че глупост!!!) и престани да обясняваш колко много си заслужил! Аман от заслужили ей! А много ми е интересно ти дали заявяваш всичко това и в ежедневието или и ти като комплексарите ;) само по форумите пишеш, а? Не се правете на света вода ненапита ами дайте да си говорим нещата както са в действителност! И си спести коментари от рода на да си го "вчукам", някак си не ти прави чест, наистина!!

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пет Дек 18, 2009 2:47 pm 

Пиша на 3 месеца 2-3 пъти по форумите. За коя действителност ми говориш? Искаш да кажеш че това което съм написал е лъжа ли?

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Нед Дек 20, 2009 7:16 pm 

Искам да ти кажа, че ако пишеш нещо, особено по адрес на някой, трябва да знаеш какво говориш.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пон Дек 21, 2009 9:06 am 

IronI написа:
Зингибар, незнам за какви лисабонски договори ми говориш. Явно си отскоро в този форум. Останалите знаят че живея в Холандия. Досега и тук никой не им е затворил джамийте или е повдигнал върпс за тях освен двойника на Волен.
Щом живееш в Холандия,Iron,би трябвало да знаеш,че втората по сила партия /18%/ е откровено патриотична.Наскоро дори имаше призив мюсюлманите в страната "строго да се придържат към холандските традиции и порядки/...Това във връзка с отказа на "пришълците" да учат холандски.А също и с убиството на наследника на Ван Гог,известен с антимюсюлманските си възгледи.Впрочем,убит от мюсюлманин,живеещ от помощи...

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Вто Яну 05, 2010 12:18 am 
Аватар

Аз смятам, че швейцарците са в правото си да гласуват подобно нещо. Демокрацията винаги е "диктувана" от мнозинството, това е идеята на самата система (разбира се винаги има хора, които не споделят вижданията и се чувстват пренебрегнати. Но всяко нещо си има минус и не е перфектно).
Стоянов ти (надявам се не възразяваш да се обръщам към теб на "ти"), засегна темата за толерантността. За мен думата толерантност е нож в две остриета или огледало с две лица ("Човешките Права" като цяло).
Ще се опитам да обясня накратко: с подобен акт швейцарците нарушават правата на мисюлманите в страната, нали? Ами добре да предположим, че това решение не влезе в сила, отхвърлено е, въпреки, че мнозинството го е гласувало :!: Сега пък са нарушени правата, демокрацията, на мнозинството.Върви се срещу избора на народа, един вид. Получава се "избирателна" демокрация. Да, в конституцията се споменава, че всеки може да изповядва свободно своята вяра, но също така е записано, че всеки гражданин има право на глас и този глас тежи наравно с другите гласове (всички са равни). Ти се застъпи (поне с такова впечатление останах), за правото мисюлманите да имат минарета, ами какво стана с правото на "равните гласове"?
Кое тежи повече според теб, човешките права или "гласът на народа"? (което и да избереш автоматично ставаш нетолерантен!).
Смятам, че е тяхно право да съхранят "девствената си" архитектурата за идните поколения. Не можем да слагаме значки "толерантен" и "нетолерантен" затова, че някой е упражнил правото си на глас. Ако бяха забранили религията това щеше да е друг казус.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Вто Яну 05, 2010 9:57 am 
Аватар

Бай Геле е много прав за ножа с двете остриета. Мненията ни вероятно в доста точки се припокриват. А именно, че толерантността е лицемерие. Всеки има право да изповядва каквато иска религия, но и всяко общество и нация имат право да запазят културното си наследство и да изберат пътя, по който културата им да се развие. Имигрирайки от собствената си държава, автоматично си длъжен да се съобразиш със законите, културата и порядките на държавата приемник. Това е негативната страна на емиграцията. Като са емигрирали в крайно консервативна държава, мюсюлманите би трябвало да са осъзнали този факт.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Вто Яну 05, 2010 1:01 pm 
Аватар

Бай Геле написа:
Ще се опитам да обясня накратко: с подобен акт швейцарците нарушават правата на мисюлманите в страната, нали? Ами добре да предположим, че това решение не влезе в сила, отхвърлено е, въпреки, че мнозинството го е гласувало :!: Сега пък са нарушени правата, демокрацията, на мнозинството.Върви се срещу избора на народа, един вид. Получава се "избирателна" демокрация. Да, в конституцията се споменава, че всеки може да изповядва свободно своята вяра, но също така е записано, че всеки гражданин има право на глас и този глас тежи наравно с другите гласове (всички са равни). Ти се застъпи (поне с такова впечатление останах), за правото мисюлманите да имат минарета, ами какво стана с правото на "равните гласове"?

Нормално е швейцарците (в мнозинството си християни) да са повече от мюсюлманите (малцинство).
Ако да речем си в един град и можете да построите или църква или джамия, но сте 50 християнина и 30 мюсюлмани, и ти кажеш "Абе айде да гласуваме сега, все пак демокрация е", то е нормално християните да изберат своето.
Аз съм 100% сигурен, че ако утре да речем Турция пусне един референдум "За или против камбаните на църквите" и ако този референдум мине, ще махнат например... да речем камбаната на "Св. Св. Константин и Елена" в Одрин и тогава ще креснете по форумите.

Ето тази статия е доста добра, написана точно по темата:
http://www.point-of-view.org/?p=62

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Вто Яну 05, 2010 4:08 pm 
Аватар

Astarot написа:
Имигрирайки от собствената си държава, автоматично си длъжен да се съобразиш със законите, културата и порядките на държавата приемник.

Проблемът не идва от самите емигранти, ами от техните деца, които са родени, отгледани там и спокойно могат да кажат, че са не по-малко швейцарци от "самите" швейцарци. За себе си те са напълно прави и има логика в исканията им, но както писах в предишния ми пост темата е много "пикантна", и двулична.

Цитат:
Ако да речем си в един град и можете да построите или църква или джамия, но сте 50 християнина и 30 мюсюлмани, и ти кажеш "Абе айде да гласуваме сега, все пак демокрация е", то е нормално християните да изберат своето.
Аз съм 100% сигурен, че ако утре да речем Турция пусне един референдум "За или против камбаните на църквите" и ако този референдум мине, ще махнат например... да речем камбаната на "Св. Св. Константин и Елена" в Одрин и тогава ще креснете по форумите.

Ето тази статия е доста добра, написана точно по темата:
http://www.point-of-view.org/?p=62

Работата не е да има референдум, ей така са спорта.
Аз разбирам нещата по следния начин: Ако аз/ти или някой друг от този форум, живее цял живот в една кооперация и в неговия вход се нанесе ново семейство, то в това няма нищо лошо, нали? Все човек може да купува имот където поиска и има пълна свобода да прави с него както реши за добре. Има правото да живее където иска! Вкъщи може да слуша своята музика, да се кланя на своя бог, да яде своите манджи, да гледа своята телевизия, никой няма да го бърка това!
Да вземем сега общото входно пространство, както видът на града се поддържа в определен вид, то така и един вход има свояте "канони" как да излежда за да се харесва на всички живущи в него. Как би реагирал, ако семейството, което се е нанесло срещу теб, реши да пребоядиса площадката в цвят с който ти не си съгласен. Или въобще да направи козметични промени/декорации с които ти не би бил съгласен (например вместо латекс, по станата да имаш графити)? Не би бил съгласен нали, още на другия ден ще се съберете комшиите и ще боядисате наново.
(може примерът да е абсурден и според някой не на място, но принципът за съжителството е същия).
Ислямът забранява обработката на алкохолни вещества, варенето на алкохол. Ако аз отида в някоя мюсюлманска държава, сваря си алкохол (за лична употреба, аз като свободен човек имам правото да решавам дали да пия алкохол или не. Както всеки човек има правото да се изповядва на даден бог, така всеки, пълнолетен, човек има правото да решава какво пие) и ме хванат стигам веднага до затвор, че дори и по-лошо. Това е крайно нетолерантно! Защо вижданията, с които човек трябва да се съобразява, на едните се наричат традиция, а вижданията на другите са нетолератност?
В Турция има 8 църкви, поне аз толкова успях да намеря в интернет, ако на турците им пречат камбаните е тяхно право да си направят референдум. Ако съборят църквите или ги бутнат, да, тогава ще има за какво да кряскаме.

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: Пон Фев 08, 2010 6:23 pm 

"Френските власти отказаха да дадат гражданство на чужденец,който принуждавал жена си да носи дрехи,покриващи цялото `и тяло.Министърът по имиграционните въпроси Ерик Бесон съобщи,че такова право е било отказано,тъй като на жената е била отнета свободата да открива лицето си.Това е вследствие приетата частична забрана на бурките.Франция е страната с най-голямо мюсюлманско малцинство в Европа."
Би Би Си,07.02.2010г.
Само да добавя,ако ми позволите,че Франция е най-старата демокрация в света....

Върнете се в началото

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC